D.U.K

Dažniausiai užduodami klausimai 


Bendraudami su kepėjais išgirstame labai daug įvairių klausimų. Daugiau jų užduoda jauni kepėjai arba šioje srityje verslą pradedantys žmonės. Pateikiame kelis būdingesnius klausimus ir atsakymus: 

Kiek kainuoja pradėti kepimo verslą? 
Kiekvienas verslas turi savo ekonominę nišą, daug jų yra ir aprūpinant žmones kepiniais. Pradžioje nuspręskite ką kepsite – sausainius, tortus, kitą konditeriją ar bandeles, batonus, baltus gaminius, o gal norite išmėginti jėgas kepdami tradicinę duoną ir pyragus... Tai labai svarbu, nes kiekvienai šių gaminių grupių parenkami labai specializuoti įrenginiai. Jie vėl gi skiriasi savo našumu ( palyginkite 30 kg tešlos ir 250 kg tešlos) ir automatizacijos lygiu (rankiniai arba pilnai kompiuterizuoti). Trumpai atsakant į klausimą – viena rotacinė krosnis ir patys būtiniausi tešlos paruošimo, formavimo įrenginiai (nauji) gali kainuoti nuo 100 tūkst. litų. Tada Jums dar lieka išspręsti patalpų, personalo ir gaminių realizacijos klausimus. 

Ką gaminti, kad produktas būtų nebrangus ir turėtų ilgą realizacijos laiką? 
Kiekvienoje šalyje yra tokių gaminių. Lietuvoje - tai traškučiai, riestainiai, šakočiai, džiuvėsiai, kai kurių rūšių sausainiai. Žodžiu, tai nedideli gaminiai, kuriuose įmanoma labai sumažinti drėgmės kiekį. Drėgmė – pagrindinė problema gaminio saugojimo trukmei. Ji garuoja – kepinys džiūsta ir praranda kokybę, vanduo yra bakterijų veisimosi terpė – atsiranda pelėsis ir t.t. Drėgmės pašalinimo problemą sprendžia naujos technologijos – ekstrudavimas (sausi pusryčiai), gilus užšaldymas (koldūnai), išdžiovinimas (makaronai) – visos jos reikalauja daug brangios įrangos. Kitas pavojus – pradėjus gaminti kokį egzotišką gaminį (“piadina” ar kiti) pradžioje nebus susiformavęs vietos valgytojų įprotis juos valgyti – jie bus “neskanūs”, jų realizacija bus labai nedidelė. Mūsų nuomone, geriausia gaminti populiariausius ir lengvai realizuojamus gaminius, tačiau teks konkuruoti su jau esamais gamintojais, pateikiant patrauklesnes kainas ir geresnes skonio savybes. 

Kokio dydžio krosnį man pirkti? 
Krosnies valandinis našumas pagal atskirus gaminius yra labai skirtingas. Pagrindinis krosnies dydis, kuris apsprendžia jos našumą - kepimo pado plotas (m²) t. y. tas krosnies plotas, kuris yra tiesiogiai kaitinamas. Jei jau esate pasirinkę tam tikrą gaminį, tai daugmaž žinote jo svorį, gabaritus ir kepimo laiką. Pasibraižote kepimo pado plotą ir jame su kepimui reikalingais tarpais išdėliojate savo gaminius. Suskaičiuokite kiek gaminių tilpo į atitinkamą plotą – dabar galite parinkti ir krosnies dydį. 

Ar turite 205 litrų spiralinę tešlos maišyklę? 
Žinome, kad visi vienetiniai kepiniai matuojami ne litrais, o gramais ir kilogramais. Taigi prieš perkant tešlos maišyklę turite apgalvoti, kiek kilogramų tešlos maksimaliai norėsite užminkyti vienoje porcijoje. Kokybiškai tešlą užminkysite laikydamiesi gamintojų nurodytų svarbiausių tešlos parametrų, kurių nevalia viršyti: tešlos drėgmės procentine išraiška ir maksimalaus leistino porcijos svorio kilogramais. Pvz. tešlamaišė SA 130. Su šia maišykle maksimaliai galima užminkyti 130 kg tešlos, kurios drėgmė ne mažesne negu 50 %, jos kubilo talpa 205 ltr. Pastoviam kasdieniniam darbui tešlos maišyklė turi turėti galios rezervą, t. y. turėtų būti apkrauta maždaug 75%, iš to seka, kad jos vienkartinis apkrovimas apie 98 kg tešlos.

Kontaktai

UAB “KEPYRA” 
Savanorių pr. 197, 02300 Vilnius 
Tel./faks. 00 370 5 271 57 90 
El.p. info@kepimo-iranga.lt 

Tiekėjai